top of page

5 εφιάλτες RSVP και πως να τους διαχειριστείς

Ρώτησε τα παντρεμένα ζευγάρια ποια είναι από τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην οργάνωση του γάμου τους, και η συγκέντρωση των απαντήσεων στο RSVP θα είναι σίγουρα μέσα στην τριάδα.


Να κυνηγάς τις αργοπορημένος απαντήσεις και τις αλλαγές τελευταίας στιγμής, το να διαχειρίζεσαι τις απαντήσεις rsvp (δες εδώ τι είναι το RSVP), είναι από τα πιο αγχωτικά πράγματα και κυρίως απαιτούν μεγάλο μέρος του πολύτιμου χρόνου σου.


Για να προετοιμαστείς και να ξέρεις τι μπορεί να αντιμετωπίσεις, διάβασε παρακάτω το πως αρχικά να αποφύγεις τα προβλήματα και πως να τα διαχειριστείς.


Εφιάλτης 1 - Οι αργοπορημένοι


Με τόσα πολλά να εξαρτώνται από τα ποσά άτομα θα παρευρεθούν στο γάμο, το να λαμβάνεις απαντήσεις πολύ πιο μετά από την προθεσμία είναι τουλάχιστον αγχωτικό και τινάζει τον προγραμματισμό σου στον αέρα.


Πως το διαχειρίζεσαι


Αρχικά πάρε μια βαθιά ανάσα.


Ξέρουμε ότι είναι εκνευριστικό (δεν είναι δύσκολο να τσεκάρεις ένα κουτάκι και ναι πατήσεις ένα κουμπί, σωστά;). Η αλήθεια είναι ότι οι καλεσμένοι σου δεν το κάνουν επίτηδες. Μπορεί να μην έχουν καταλήξει εάν θα έρθουν και πόσοι θα είναι, να εξαρτώνται και εκείνοι από την απάντηση κάποιου άλλου (συντρόφου, αφεντικού, αν έχουν να αφήσουν κάπου το παιδί κλπ) ή απλά να ξεχάστηκαν.


Η συμβουλή μας για αυτό είναι να ορίσεις την προθεσμία για απάντηση τουλάχιστον 2 εβδομάδες νωρίτερα από την πραγματική προθεσμία. Έτσι θα έχεις ένα περιθώριο 2 εβδομάδων να τους πιέσεις να απαντήσουν λεγόταν τους ότι η προθεσμία σου έχει ήδη περάσει και σε πιέζουν από το κέντρο.


Απρόσμενα Plus 1


Κάποιος καλεσμένος που δήλωσε ότι θα έρθει μόνος / μόνη τελικά απαντάει μετά την προθεσμία ότι θέλει να προσθέσει ένα άτομο. Και θα σε εκπλήξει το ποσό συχνό είναι αυτό το φαινόμενο!


Η συμβουλή μας εξαρτάται από το ποσό καλά ξέρεις αυτό τον καλεσμένο. Μπορείς να τους αναφέρεις ότι δεν γίνεται να προσθέσουν το έξτρα άτομο γιατί έχεις δώσει την τελική λίστα στο κέντρο και έχεις ολοκληρώσει την οργάνωση των τραπεζιών ή να προσπαθήσεις να τους βολέψεις, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κανείς το πλάνο των τραπεζίων άνω κάτω.


Αγνοούν τους κανόνες


Έστω ότι κάνεις ένα πάρτι όπου τα παιδιά δεν συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια σου, γιατί θέλεις να χορέψεις μέχρι το πρωί με όλους σου τους φίλους χωρίς να έχουν το νου τους στα παιδιά τους ή να έχεις παιδιά να τρέχουν ανάμεσα σας. Απόλυτα σεβαστή απαίτηση η οποία όμως χρειάζεται να είναι ξεκάθαρη για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις.


Η συμβουλή μας είναι αρχικά να το χειριστείς αντικειμενικά και να μην κανείς εξαιρέσεις. Εάν κάποιος προσπάθησε να βρει λύση για να μπορέσει να αφήσει τα παιδιά του κάπου για να σεβαστεί την επιθυμία σου, θα είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να έρθει στον γάμο και να δει κάποιον άλλον με παιδιά.


Για να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα σου, γράψε στην πρόσκληση ότι π.χ. η τελετή είναι για όλους αλλά στο πάρτι που θα ακολουθήσει δεν θα συμπεριλαμβάνονται παιδιά.


Γράψτο με έναν τρόπο που δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα "όσο και να αγαπάμε τις μικρογραφίες σας, αποφασίσαμε να μην έχουμε παιδιά στο πάρτι και να περιοριστούμε σε ενήλικες μόνο. Ελπίζουμε να κατανοείτε την απόφαση μας, και ελπίζουμε να είναι αρκετός ο χρόνος για να μπορέσετε να βρείτε τρόπο να έρθετε και να μοιραστείτε την χαρά μας την ημέρα του γάμου μας".


Εάν κάποιος καλεσμένος απαντήσει με 3 και περισσότερα άτομα, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους και να συζητήσετε αυτή την απάντηση.


Ακυρώσεις τελευταίας στιγμής


Είμαστε μερικές ημέρες πριν το γάμο και όλα είναι έτοιμα, αλλά αρχίζεις να λαμβάνεις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, ακόμη και λίγες ώρες πριν το γάμο! Οκ, συμβαίνει και μπορεί να έχει συμβεί σε όλους μας. Η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα και δεν σημαίνει ότι κάποιος απλά αποφάσισε να μην έρθει γιατί είχε κάτι καλύτερο να κάνει, αλλά μπορεί πραγματικά κάτι να συνέβη.


Ψυχραιμία.


Αρχικά, προετοιμάσουν για κάτι τέτοιο. Λογικά θα συμβεί. Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να κανείς και κάτι για αυτό. Επικοινώνησε με το κέντρο/catering όσο πιο γρήγορα γίνεται, και ρώτησε τους εάν προλαβαίνεις να μειώσεις τα άτομα για να μην έχεις την επιπλέον χρέωση. Αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, ειδικά για ακυρώσεις τις τελευταίες ημέρες, όποτε προετοιμάσου να χρεωθείς για το άτομο που ακύρωσε, όπως και να χει. Μπορείς να πεις σε κάποιον φίλο η συγγενή αν θέλει να φέρει κάποιο επιπλέον άτομο. Εξάλλου, θα έχεις ήδη πληρώσει.


Απρόσκλητοι στο γάμο


Έστω ότι κάποιος απάντησε 2 άτομα στο RSVP αλλά ο έφηβος γιος τους που δεν ήθελε με τίποτα να έρθει τελικά αποφασίζει την ημέρα του γάμου ότι θα έρθει, αλλά δεν είχε δηλωθεί. Η κάποιος καλεσμένος, απάντησε ότι θα έρθει μόνος/η αλλά στο μεταξύ βρήκε ταίρι και αποφάσισε να το φέρει στο γαμο χωρίς να αλλάξει την απάντηση του στο RSVP. Ή ακομη χειροτερα! Μια οικογένειες είπε ότι δεν θα έρθει αλλά τελικά αποφάσισε να έρθει και ξαφνικά έχεις 3-4 επιπλέον άτομα που δεν έχεις υπολογίσει!


Το να τους πεις ότι δεν μπορούν να έρθουν/καθίσουν, κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσει σκηνή και θα χαλάσει τις σχέσεις σας. Μπορείς να τους ενημερώσεις διακριτικά ότι δεν άλλαξαν την απάντηση τους και δεν είχες υπολογίσει για τα επιπλέον άτομα, αλλά ειναι ευπρόσδεκτοι να καθίσουν, με την πιθανότητα να μην μπορέσουν να σερβιριστούν κυρίως γεύμα, αλλά μπορούν να φάνε ορεκτικά, γλυκά και να πιουν από τα ποτά. Κάποιες φορές, μπορεί το κέντρο εάν ενημερωθεί λίγο νωρίτερα, να μπορεί να βάλει μερικές επιπλέον μερίδες την τελευταία στιγμή.


Για να αποφύγεις όσα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά μπορείς, μερικές ημέρες πριν το γάμο, επικοινώνησε με όσους δεν απάντησαν, για να σιγουρευτείς ότι δεν θα έρθουν.

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page