top of page

Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός καλεσμένων γάμου;

Μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πάρετε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γάμου σας, είναι να αποφασίσετε πόσα άτομα θα καλέσετε! 


Το να βρείτε έναν τρόπο να συμπεριλάβετε όλους όσους είναι σημαντικοί για εσάς, διατηρώντας παράλληλα την ημέρα του γάμου σας γεμάτη με ανθρωπους που σας κάνουν να νιώθετε οικεία (και εντός του προϋπολογισμού), είναι μια δύσκολη απόφαση. 


ζευγάρι που κοιτάζει χαρτιά και δείχνει προβληματισμένο

Αν προσπαθείτε να βρείτε τον τέλειο αριθμό, διαβάστε παρακάτω καθώς αναλύουμε μερικούς από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά τη δημιουργία της λίστας των καλεσμένων - μαζί με μερικές συμβουλές και προτάσεις για να κάνετε τη διαδικασία λίγο πιο εύκολη!


Ποιός είναι ο μέσος αριθμός καλεσμένων;


Υπάρχουν πολλών ειδών γάμοι - είτε φαντάζεστε έναν γάμο σε στενό κύκλο με οικεία πρόσωπα, είτε κάτι πιο ανοιχτό και μεγαλοπρεπές. Επί του παρόντος, ο "μέσος" αριθμός καλεσμένων κυμαίνεται από 50 έως 250 άτομα, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά σας και τις προτεραιότητές σας.


Υπάρχουν μερικές κατευθυντήριες γραμμές που μπορείτε να λάβετε υπόψιν για να καθορίσετε τον αριθμό των καλεσμένων σας με βάση το στυλ του γάμου που θέλετε να διοργανώσετε.


  • Ένας κλειστός γάμος με κοντινούς ανθρώπους: Μεταξύ 5 - 20 καλεσμένων.

  • Ένας μικρός γάμος: Μεταξύ 20 - 50 καλεσμένων.

  • Ένας μέσος γάμος: Μεταξύ 50 - 250 καλεσμένων.

  • Ένας μεγάλος γάμος: Πάνω από 250 καλεσμένους.


Ποιους παράγοντες να λάβετε υπόψη όταν δημιουργείτε τη λίστα καλεσμένων 


Η λίστα καλεσμένων του γάμου σας θα πρέπει να εξαρτάται από μερικά βασικά πράγματα. Μερικές φορές, η "ιδανική" λίστα καλεσμένων μπορεί να μην συμβαδίζει με άλλους παράγοντες, οπότε ίσως χρειαστεί να βρείτε μια μέση λύση 


Ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν θα αποφασίσετε πόσους καλεσμένους θα προσκαλέσετε στο γάμο σας:


Ο προϋπολογισμός 


Ο προϋπολογισμός σας θα παίξει πιθανότατα τον μεγαλύτερο ρόλο για τον αριθμό των καλεσμένων που μπορείτε ρεαλιστικά να προσκαλέσετε. Θυμηθείτε, κάθε καλεσμένος μπορεί να κοστίσει πάνω από 50-100€ όταν πρόκειται για την παροχή φαγητού και ποτών, μεταφοράς, μπομπονιέρες κ.α. Ακόμα και οι μικρές λεπτομέρειες, όπως οι χαρτοπετσέτες και τα μαχαιροπήρουνα (σε περίπτωση που οργανώσετε εσείς το catering), εξαρτώνται από τον αριθμό των καλεσμένων! Ένας μικρότερος προϋπολογισμός μπορεί να περιορίσει το μέγεθος της λίστας.


Ξεκινήστε υπολογίζοντας πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε για το γάμο  σας και στη συνέχεια, χωρίστε το ποσό αυτό σε κατηγορίες όπως είναι: ο χώρος δεξίωσης, , το φαγητό, η μουσική και άλλα. Αυτό θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε πόσα μπορείτε να διαθέσετε για κάθε καλεσμένο χωρίς να βγείτε εκτός προϋπολογισμού. Eξετάστε το ενδεχόμενο να μην τους προσκαλέσετε όλους στη δεξίωση.



Πως φαντάζεστε τον γάμο σας


Κατά τη δημιουργία της λίστας καλεσμένων είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας την ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε για εκείνη την ημέρα. Αν ονειρεύεστε μια μικρή, οικεία εκδήλωση, δεν θα μπορέσετε να το πετύχετε αυτό με μια λίστα καλεσμένων 300 ατόμων! Λάβετε υπόψη σας ότι όσο περισσότερους προσκαλέσετε, τόσο λιγότερο οικεία θα αισθάνεστε το γάμο σας. Ξεκινήστε λοιπόν να αφαιρείτε άτομα από τη λίστα σας. 


Αντίθετα, αν φαντάζεστε ένα μεγάλο πάρτι με πολλούς καλεσμένους να χορεύουν, ίσως δυσκολευτείτε να το πραγματοποιήσετε με μια μικρότερη λίστα. Σκεφτείτε το είδος της δεξίωσης που θέλετε και αφήστε αυτό να καθορίσει τους τελικούς αριθμούς σας.



Κέντρο δεξιώσεων 


Το μέγεθος και η χωρητικότητα του χώρου θα παίξει επίσης καθοριστικό ρόλο στον αριθμού των καλεσμένων σας. Για παράδειγμα: ένα μικρό, ζεστό εστιατόριο είναι απίθανο να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό καλεσμένων, ενώ ένα ευρύχωρο κέντρο δεξιώσεων μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για έναν μικρό γάμο, καθώς θα φαίνεται άδειο και ίσως χρειαστεί να πληρώσετε αρκετά για να ενοικιάσετε όλο αυτό το χώρο. 


Βεβαιωθείτε ότι έχετε επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο του χώρου σας για να κατανοήσετε τα όρια χωρητικότητάς του πριν στείλετε τις προσκλήσεις.



Το ποσοστό των καλεσμένων που θα παρευρεθούν


Πολλά ζευγάρια κάνουν το λάθος να προσκαλούν έναν μεγαλύτερο αριθμό καλεσμένων, με την προσδοκία ότι δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν όλοι. Ωστόσο, θα σας συμβουλεύαμε να μην το κάνετε αυτό! 


Αν και είναι λογικό κάποιοι καλεσμένοι να μην παρευρεθούν (ιδίως αν διοργανώνετε γάμο προορισμού), θα πρέπει πάντα να υπολογίζετε σε 100% συμμετοχή. Ποτέ μην προσκαλείτε περισσότερους ανθρώπους από όσους μπορείτε να χωρέσετε στον προϋπολογισμό και τον χώρο σας, αλλιώς μπορεί να βρεθείτε σε μια αγχωτική κατάσταση όσο πλησιάζει η μεγάλη μέρα. Καλύτερα να έχετε περίσσευμα χώρου και budget παρά να αγχωθείτε. 



Καλεσμένοι από τον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο 


Είναι σύνηθες οι γονείς του ζευγαριού να θέλουν να προσκαλέσουν και δικούς τους ανθρώπους για να μοιραστούν την χαρά σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει εκ των προτέρων για το πόσα άτομα επιτρέπεται να καλέσουν οι γονείς ώστε να το υπολογίσετε στους τελικούς αριθμούς σας. Το ίδιο ισχύει και με τους καλεσμένους των κουμπαρων. 



Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του μεγάλων έναντι του μικρού γάμου


Δεν έχετε κατασταλάξει ακόμα στον κατάλληλο αριθμό καλεσμένων; Ακολουθούν μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός μεγάλου γάμου έναντι ενός πιο κλειστού:



Μικρός γάμος


Πλεονεκτήματα: Ένας μικρός γάμος θα είναι αναμφίβολα πιο οικείος, επιτρέποντάς σας να γιορτάσετε αυτή την σημαντική ημέρα, με τους πιο κοντινούς σας αγαπημένους. Θα είναι επίσης πιο προσιτός, επιτρέποντάς σας να επενδύσετε περισσότερα χρήματα στις λεπτομέρειες (ή να χρησιμοποιήσετε μέρος του budget για τον μήνα του μέλιτος!).


Μειονεκτήματα: Ο περιορισμός της λίστας των καλεσμένων σας μπορεί να είναι δύσκολος και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε κάποια αμηχανία ή ένταση μεταξύ των αγαπημένων σας προσώπων. Οι περισσότεροι χώροι τέλεσης γάμων απευθύνονται σε μεγαλύτερο αριθμό καλεσμένων, οπότε μπορεί επίσης να δυσκολευτείτε να βρείτε έναν χώρο που να μην είναι πολύ μεγάλος για τις ανάγκες σας.



Μεγάλος γάμος


Πλεονεκτήματα: Με έναν μεγάλο γάμο, δεν χρειάζεται να περιορίσετε τη λίστα των καλεσμένων σας! Μπορείτε να προσκαλέσετε όλους τους φίλους σας αλλά και ανθρώπους του ευρύτερου κύκλου έχοντας περισσότερους ανθρώπους στην πίστα δημιουργώντας μια διασκεδαστική ατμόσφαιρα.


Μειονεκτήματα: Ένας μεγαλύτερος γάμος έρχεται πακέτο με το μεγαλύτερο κόστος. Μπορεί επίσης να βρείτε τη διαδικασία σχεδιασμού του γάμου πιο αγχωτική, ιδίως όταν πρόκειται να οργανωσετε την επιλογή καλεσμένων ανά τραπέζι και τη διαχείριση των απαντήσεων. 


To i-do.gr έχει τον απόλυτο οδηγό οργάνωσης γάμου με tips και αρχεία για οργάνωση καλεσμένων και τραπεζιών, και αυτοματοποιεί τη συγκέντρωση απαντήσεων μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας στο προσκλητήριο σας καθώς σας ενημερώνει με email κάθε φορά που κάποιος καταχωρεί μια απάντηση!


γραφιστικό που δείχνει αρχεία οργάνωσης

Αγοράστε εδώ τον απολυτο οργάνωσης γάμου με όλα τα αρχεία και τις συμβουλές! Ε-book, διαχείριση εξόδων, αρχεία προς εκτύπωση, tips, checklist για την οργάνωση του γάμου και άλλα πολλά!






Επιμείνετε στην απόφασή σας


Η τελευταία μας συμβουλή; Μόλις οριστικοποιήσετε τη λίστα των καλεσμένων σας, είναι σημαντικό να επιμείνετε στην απόφασή σας. Είναι εύκολο να αμφισβητήσετε τον εαυτό σας, ειδικά όταν αισθάνεστε πίεση από την οικογένεια ή τους φίλους. Να θυμάστε ότι αυτή η μέρα αφορά εσάς και τον σύντροφό σας και η λίστα των καλεσμένων σας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις κοινές σας αξίες και προτεραιότητες.


Χρειάζεστε βοήθεια για να παρακολουθείτε τη λίστα των καλεσμένων σας; Το i-do.gr σας δίνει πρόσβαση σε ένα πίνακα (dashboard) όπου ελέγχετε τις απαντήσεις. Με τον πίνακα analytics, παίρνετε και ανάλυση δηλαδή πόσοι απάντησαν μέχρι στιγμής, πόσα άτομα έχουν απαντήσει, πόσοι θα έρθουν συνολικά, πόσοι vegetarian, πόσα παιδιά στο σύνολο κλπ.

Πίνακας ανάλυσης απαντήσεων RSVP

 




bottom of page